codzienność

sobota, 22 grudnia 2018

keks pomarańczowy


Keks, to pyszne świąteczne ciasto napakowane bardzo dużą ilością mieszanych suszonych owoców, kandyzowanych skórek cytrusowych, migdałów lub orzechów. Keks pomarańczowy upieczony na podstawie przepisu z paryskiej cukierni Laduree zyskuje w smaku z każdym dniem, najlepiej upiec je kilka dni przed podaniem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 


150 g masła
120 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli

W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

150 g cukru pudru
sok z 1/2 pomarańczy

Keks udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.

6 komentarzy:

  1. Francis elegancja, Kamila takie keks to już sam zapach to co najmniej 300% świąteczny smak. A tu jeszcze jaki wygląd , Wow, cudo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, keks obowiązkowy na świątecznym stole, zaraz po pierniku :)

      Usuń
  2. Mniam mniam smacznych Świąt 😚

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, dziękuję i wzajemnie! Spokojnych!

      Usuń
  3. Uwielbiam ten keks!
    Zresztą uwielbiam Laduree...
    Wspaniałych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, królewskie wypieki mają.
      Dla Ciebie również Kochana najlepsze życzenia! Spokoju!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.