Jakie lubicie pierniki, takie szybkie do przygotowania jak ciasto piernikowe z rodzynkami, szybki piernik z powidłami, czy też piernik z jabłkami. A może lekkie i puchate jak piernik siostry Anastazji, czy też cięższe jak żytni piernik ze śliwkami. A może poświęcacie czas i przygotowujecie bardziej pracochłonne, jak kostka piernikowa z marcepanem i powidłami albo piernikowa krajanka z marcepanem i powidłami lub królewski długodojrzewający piernik staropolski, który można dowolnie przekładać ulubionymi masami. Dziś proponuję jeszcze piernik świąteczny dla cierpliwych, podpatrzony u Alicji, który pochodzi z przepisu z forum Cin Cin. Piernik należy upiec trzy tygodnie przed podaniem, by nabrał smaku i aromatu.
500 g mąki pszennej
250 g cukru
250 g miodu
85 ml wody
30 ml wódki
2 jaja
30 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
15 g kakao
1 łyżeczka sody
250 g suszonych śliwek
Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami, dodać masło i wymieszać, masę przestudzić. Do masy dodać jajka i wymieszać, dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w wodzie, wódkę, kakao, śliwki i wyrobić ciasto. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec 60 minut. Piernik ostudzić i wyjąć z formy, następnie zawinąć w papier i odłożyć na tydzień.
50 ml kawy
100 ml wódki
150 g powideł śliwkowych
100 g czekolady
30 ml mleka
Piernik po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z połową ilości wódki, zawinąć i odłożyć na tydzień. Po tym czasie piernik przekroić na trzy części, nasączyć pozostałą wódką, przełożyć powidłami. W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch piernika.
No piękny, aromatyczny. Mój expresowy właśnie przekładam powidłami i oblewam czekoladą. Dobrych Świąt!😊
OdpowiedzUsuńMonika, dobrego piernika nigdy dość :)
UsuńKamilko , jak pięknie udekorowany, cudeńko takie prześliczne.
OdpowiedzUsuńKamilko życzę tobie dużo radości na ten świąteczny czas
Aluś, ten piernik jest przepyszny, dzięki za przepis!
Usuń