codzienność

niedziela, 23 grudnia 2018

piernik świąteczny dla cierpliwych


Jakie lubicie pierniki, takie szybkie do przygotowania jak ciasto piernikowe z rodzynkami, szybki piernik z powidłami, czy też piernik z jabłkami. A może lekkie i puchate jak piernik siostry Anastazji, czy też cięższe jak żytni piernik ze śliwkami. A może poświęcacie czas i przygotowujecie bardziej pracochłonne, jak kostka piernikowa z marcepanem i powidłami albo piernikowa krajanka z marcepanem i powidłami lub królewski długodojrzewający piernik staropolski, który można dowolnie przekładać ulubionymi masami. Dziś proponuję jeszcze piernik świąteczny dla cierpliwych, podpatrzony u Alicji, który pochodzi z przepisu z forum Cin Cin. Piernik należy upiec trzy tygodnie przed podaniem, by nabrał smaku i aromatu.


500 g mąki pszennej
250 g cukru
250 g miodu
85 ml wody
30 ml wódki
2 jaja
30 g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
15 g kakao
1 łyżeczka sody
250 g suszonych śliwek

Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić. W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami, dodać masło i wymieszać, masę przestudzić. Do masy dodać jajka i wymieszać, dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w wodzie, wódkę, kakao, śliwki i wyrobić ciasto. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec 60 minut. Piernik ostudzić i wyjąć z formy, następnie zawinąć w papier i odłożyć na tydzień.


50 ml kawy 
100 ml wódki
100 g czekolady
30 ml mleka

Piernik po tygodniu ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z połową ilości wódki, zawinąć i odłożyć na tydzień. Po tym czasie piernik przekroić na trzy części, nasączyć pozostałą wódką, przełożyć powidłami. W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch piernika.

4 komentarze:

  1. No piękny, aromatyczny. Mój expresowy właśnie przekładam powidłami i oblewam czekoladą. Dobrych Świąt!😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, dobrego piernika nigdy dość :)

      Usuń
  2. Kamilko , jak pięknie udekorowany, cudeńko takie prześliczne.
    Kamilko życzę tobie dużo radości na ten świąteczny czas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, ten piernik jest przepyszny, dzięki za przepis!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.