niedziela, 7 grudnia 2014

ciasto piernikowe z rodzynkami


Pyszne, bardzo szybkie do upieczenia wilgotne ciasto piernikowe z rodzynkami, upieczone na bazie jogurtu naturalnego i powideł z kakao, doprawione cynamonem. Ciasto w smaku przypominające piernik doskonale umili przedświąteczny czas. 


2 szklanki jogurtu naturalnego 
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru 
125 g masła 
2 łyżki kakao 
2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżeczka sody 
1/2 szklanki rodzynek 

Rodzynki zaleć wrzątkiem, po chwili odcedź na sitku. W misce wymieszać jogurt naturalny z cukrem oraz roztopionym i ostudzonym masłem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Następnie wmieszać do masy rodzynki. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 

12 komentarzy:

  1. od razu czuć tą atmosferę świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo z jogurtem jeszcze nie robiłam ciasta piernikowego:)
    Super pomysł, wygląda i pewnie pachnie nieziemsko!!!
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooooo, ale fajne! Chyba wypróbuję w ramach wprowadzania świątecznego nastroju:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki prosty ,a wygląda tak pysznie i pięknie

    OdpowiedzUsuń
  6. A rodzynki można pominąć?;-) Bo ich nie lubię, a reszta bomba:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, można dać inne ulubione suszone owoce albo groszki czekoladowe :) Buziaki!

      Usuń
  7. Bardzo świąteczne!
    I pysznie podane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pierniki - od tych malutkich, poprzez długo dojrzewające staropolskie aż do szybkobieżnych. A rodzynki u nas też byłyby wydłubywane;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect