czwartek, 18 grudnia 2014

ciasteczka migdałowe z ajerkoniakiem


Pyszne maślane ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów, doprawione skórką z cytryny, cynamonem i kardamonem, nadziane doskonałym kremem przygotowanym z ajerkoniaku i cukru pudru. Kruche ciasteczka migdałowe z ajerkoniakiem upieczone na podstawie przepisu Agnieszki, to dokonały pomysł na prezent dla najbliższych. 



125 g masła
100 g jasnobrązowego cukru
1 jajko
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
100 g mielonych migdałów
skórka z 1 cytryny

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajko i zmiksować. Do masy maślanej dodać mąki, sól, przyprawy, mielone migdały oraz skórką cytrynową i zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w równych kształtach, połowę pełnych a drugą połowę ciasteczek z otworami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 175º C, przez około 8 minut, aż się lekko się zezłocą. Ciastka studzić na kratce. 


150 g cukru pudru
3 łyżki ajerkoniaku
 
Utrzeć ze sobą składniki nadzienia na gładką masę.

cukier puder 

Ciastka z otworkami posypać obficie cukrem pudrem. Kremem smarować środki pełnych ciastek. Na pełnych ciastkach układać te posypane cukrem pudrem, przyciskać, aby się skleiły.

8 komentarzy:

  1. Ale cudne:-)) I zdjęcia takie klimatyczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie jak obłoczki :>

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm bardzo ciekawe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anielskie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny pomysł na ciasteczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurcze , wyglądają rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne! Podziwiam za te wszystkie ciasteczka . Cudowne są.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect