Pyszne maślane ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów, doprawione skórką z cytryny, cynamonem i kardamonem, nadziane doskonałym kremem przygotowanym z ajerkoniaku i cukru pudru. Kruche ciasteczka migdałowe z ajerkoniakiem upieczone na podstawie przepisu Agnieszki, to dokonały pomysł na prezent dla najbliższych.
125 g masła
100 g jasnobrązowego cukru
1 jajko
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
100 g mielonych migdałów
skórka z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajko i zmiksować. Do masy maślanej dodać mąki, sól, przyprawy, mielone migdały oraz skórką cytrynową i zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w równych kształtach, połowę pełnych a drugą połowę ciasteczek z otworami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 175º C, przez około 8 minut, aż się lekko się zezłocą. Ciastka studzić na kratce.
150 g cukru pudru
3 łyżki ajerkoniaku
Utrzeć ze sobą składniki nadzienia na gładką masę. 3 łyżki ajerkoniaku
cukier puder
Ciastka z otworkami posypać obficie cukrem pudrem. Kremem smarować środki pełnych ciastek. Na pełnych ciastkach układać te posypane cukrem pudrem, przyciskać, aby się skleiły.
Ale cudne:-)) I zdjęcia takie klimatyczne:-)
OdpowiedzUsuńCudowne po prostu. Kuszące!
OdpowiedzUsuńLekkie jak obłoczki :>
OdpowiedzUsuńmmmm bardzo ciekawe pyszności!
OdpowiedzUsuńAnielskie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł na ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńo kurcze , wyglądają rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Podziwiam za te wszystkie ciasteczka . Cudowne są.
OdpowiedzUsuń