poniedziałek, 22 grudnia 2014

zupa z suszonych borowików z łazankami


Zupa grzybowa zastępuje bardzo dobrze bulion. I tak: podają ją na kwaśno lub słodko; wziąwszy pewną ilość grzybów suszonych, rachując 3 na osobę, po oparzeniu i dokładnem wymyciu nastawić w źródlanej wodzie; gdy się już jakiś czas gotować będą, włożyć różnej włoszczyzny, parę cebul w całości, i to gotować póki grzyby miękkie nie będą. Wtedy przecedzić przez sitko, grzyby wyjąć, parę poszatkować cienko, wrzucić w smak wygotowany, resztę zachować na drugi dzień na uszka do barszczu lub paszteciki postne; posolić, wlać octu dobrego do smaku, zapalić masłem z odrobiną mąki, wstawić do zagotowania i wtedy na tej zupie ugotować kluseczki krajane podłużne. Ta sama zupa może być na słodko bez octu. Tak samo robi się ze świeżych, ale wtedy zawsze na słodko.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa
365 obiadów za pięć złotych


Zupa z suszonych borowików z łazankami jest doskonała nie tylko na Wigilię, smakuje podawana przez cały rok. Zupa jest bardzo aromatyczna, dzięki dobrej jakości suszonym grzybom, ugotowana na warzywnym bulionie, zabielona śmietaną, podana w towarzystwie makaronu łazanki.

2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
1000 ml wody
50 g suszonych borowików
1 łyżka masła
1 cebula
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
100 ml śmietany
natka pietruszki
sól
makaron łazanki

Suszone borowiki namoczyć, najlepiej dzień wcześniej, następnie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, selera, por, doprawić solą i całość gotować około 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić bulion warzywny. W garnku rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać grzyby i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać bulion warzywny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i całość zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą, posypać posiekaną natką pietruszki. Zupę podawać z łazankami ugotowanymi według przepisu podanemu na opakowaniu.  

6 komentarzy:

  1. Ależ u Ciebie już świątecznie, przepysznie ...
    Wesołych Świąt życzymy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona zupa!
    Najsmaczniejszych i radosnych świąt Kamilo!

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas nigdy nie jadało się zupy grzybowej z makaronem i nie umiem tak jeść. Z borowikami najlepsza:-)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna zupa, już wyobrażam sobie jej smak! Wszystkiego dobrego na Święta.

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna wigilija propozycja !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym pełny talerz i poprosiła o dokładkę :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect