Pyszne małe ciasteczka upieczone z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki o aromacie pierniczków z witrażowym środkiem z landrynek. Ciasteczka witrażyki z czarną porzeczką są idealne, by przystroić nimi bożonarodzeniowe drzewka.
350 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g margaryny Palma spółki Bielmar
1 jajko
150 g dżemu z czarnej porzeczki z wanilią
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
150 g landrynek
Landrynki rozkruszyć. Margarynę Palma spółki Bielmar utrzeć z cukrem do białości, dodać jajka i chwilę ucierać. Do masy dodać dżem, mąkę, sodę, przyprawy i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w różnych kształtach z otworami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, otwory w ciastkach wypełnić rozdrobnionymi okruchami landrynek. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 175º C, przez około 12 minut, aż się lekko się zezłocą. Ciastka studzić na kratce.
Wspaniałe ciasteczka na choinkę,
OdpowiedzUsuńŻyczę zdrowych, radosnych i słodkich Świąt! pozdrawiam serdecznie:)
Małą fabryczkę ciasteczkową już masz:-) I kolejne coraz lepsze:-)
OdpowiedzUsuńKamilko, zdrowych, radosnych i wyjątkowych Świąt dla Ciebie i całej rodziny:-)!
Mam wielki sentyment do ciastek z witrażykami, są urocze! :)
OdpowiedzUsuńPięknych, słodkich Świąt! :) Pozdrawiam ciepło! :)
Zaskakujące są te landrynki:)
OdpowiedzUsuńDużo dobra na Święta, nie tylko na stole. Serdeczności:)
Dziękuję za życzenia i nawzajem Wesołych i pogodnych Świąt!
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych pełnych magii Świąt!:)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasteczka Kamilko!
OdpowiedzUsuńŻyczę radosnych, zdrowych Świąt BOżego Narodzenia :)