codzienność

wtorek, 23 grudnia 2014

ciasteczka witrażyki z czarną porzeczką


Pyszne małe ciasteczka upieczone z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki o aromacie pierniczków z witrażowym środkiem z landrynek. Ciasteczka witrażyki z czarną porzeczką są idealne, by przystroić nimi bożonarodzeniowe drzewka.


350 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g margaryny Palma spółki Bielmar
1 jajko
150 g dżemu z czarnej porzeczki z wanilią
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
150 g landrynek


Landrynki rozkruszyć. Margarynę Palma spółki Bielmar utrzeć z cukrem do białości, dodać jajka i chwilę ucierać. Do masy dodać dżem, mąkę, sodę, przyprawy i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w różnych kształtach z otworami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, otwory w ciastkach wypełnić rozdrobnionymi okruchami landrynek. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 175º C, przez około 12 minut, aż się lekko się zezłocą. Ciastka studzić na kratce.



Ciasta czy ciasteczka?

7 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasteczka na choinkę,
    Życzę zdrowych, radosnych i słodkich Świąt! pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małą fabryczkę ciasteczkową już masz:-) I kolejne coraz lepsze:-)
    Kamilko, zdrowych, radosnych i wyjątkowych Świąt dla Ciebie i całej rodziny:-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam wielki sentyment do ciastek z witrażykami, są urocze! :)
    Pięknych, słodkich Świąt! :) Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskakujące są te landrynki:)
    Dużo dobra na Święta, nie tylko na stole. Serdeczności:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy12/23/2014

    Dziękuję za życzenia i nawzajem Wesołych i pogodnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowych, radosnych pełnych magii Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasteczka Kamilko!
    Życzę radosnych, zdrowych Świąt BOżego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect