codzienność

piątek, 26 grudnia 2014

krajanka piernikowa


Krajanka piernikowa upieczona na podstawie przepisu z "Kuchni Polskiej" z 1975 roku przełożona powidłami śliwkowymi, pokrojona na kwadraty i obtoczona glazurą czekoladową z przepisu Bajaderki jest przepyszna. 


625 g mąki pszennej
200 g cukru
125 g miodu
50 g masła
1 jajko
8 g sody
1 łyżka wody
Najpierw należy przygotować karmel, łyżkę cukru zrumienić na patelni, wlać wodę i zagotować. W garnku stopić masło, dodać cukier, zalać gorącym karmelem, wymieszać, a gdy cukier się rozpuści dodać miód, przyprawy i całość zagotować, następnie masę ostudzić. Do mąki dodać ostudzoną masę, sodę, jajko i całość dobrze wymieszać, ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać mąkę, jeśli zbyt gęste dodać wody. Ciasto odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować, ułożyć blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 160º C, przez około 30 minut. Placki po ostudzeniu placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, ułożyć na desce, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, schłodzić przez 24 godziny. Po tym czasie placek pokroić na małe kwadraty.


28 g gorzkiej czekolady
3 1/4 szklanki cukru pudru
2 1/2 łyżki kakao
2 łyżeczki syropu kukurydzianego
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki, rozpuścić w rondelku nad parą cały czas mieszając. Cukier puder przesiać z kakao do miski. Syrop kukurydziany i wodę doprowadzić do wrzenia w rondelku, wymieszać i wlać do miski z cukrem, dobrze wymieszać, najlepiej mikserem. Dodać roztopioną czekoladę i ekstrakt z wanilii, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i lśniąca. W razie potrzeby skorygować konsystencję kroplami gorącej wody, dobrze miksując za każdym razem. Glazurą ozdobić pierniczki, nabijając ja delikatnie na wykałaczkę i maczać w glazurze.

9 komentarzy:

  1. Musiała smakować wybornie :)
    Zachwycająco wyglądają te piernikowe kosteczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krajankę piernikową, więc jak widzę te zdjęcia, to mi ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest cudowna! Pyszna, oj bardzo pyszna.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że takie cuda ukazują się dopiero po świętach.

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie kosteczki apetyczne , mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Z piernika lubię wszystko, nawet chaty. Retro kuchnia?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno wrócę do niej:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. "Syrop kukurydziany i wodę doprowadzić do wrzenia" - w składnikach nie ma mowy o syropie, czy chodzi o melasę? Nie robi się jej z kukurydzy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evva, dziękuję, przepis poprawiony : )
      Można zamiennie użyć syropu kukurydzianego, melasy albo golden syropu :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect