Śledź marynowany w zalewie z dodatkiem octu, soku z cytryny oraz pomarańczy z dużą ilością koperku, aromatyzowany goździkami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim jest pyszny. Śledź na pomarańczowo przygotowany na podstawie tego przepisu smakuje, nie tylko w okresie świątecznym.
6 filetów śledziowych
75 ml octu
400 ml wody
5 łyżek cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
10 ziaren czarnego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka goździków
4 liście laurowe
1 pęczek koperku
75 ml octu
400 ml wody
5 łyżek cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
10 ziaren czarnego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka goździków
4 liście laurowe
1 pęczek koperku
W naczyniu wymieszać ocet, wodę, cukier oraz sok z cytryny i pomarańczy. Do zalewy dodać pociętą w wąskie paseczki skórkę z pomarańczy, lekko zmiażdżone przyprawy oraz drobno posiekany koper, wszystko dobrze wymieszać. Do zalewy włożyć pokrojone w paseczki śledzie i odstawić na co najmniej 24 godziny.
Ciekawy pomysł na śledzia :-)
OdpowiedzUsuń