Zserbo to węgierskie świąteczne ciasto przekładane, bardzo ciekawe w przygotowaniu. Ciasto wyrabia się, jak drożdżowe, ale z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz dodatkiem sody, ciasto tylko raz wyrasta i nie trzeba przygotowywać rozczynu. Ciasto dzieli się na trzy części, rozwałkowuje i przekłada przed pieczeniem masą przygotowaną z dżemu morelowego oraz orzechów włoskich. Ciasto po upieczeniu oblewa się rozpuszczoną czekoladą, i tak przygotowane, leżakuje dwa dni w chłodnym miejscu, co sprawia, że zyskuje w smaku. Pyszne zserbo upieczone na podstawie przepisu znalezionego u Agnieszki, to doskonała propozycja na świąteczny stół.
Dżem połączyć z posiekanymi drobno orzechami i odstawić.
360 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów włoskich
70 g cukru
110 g masła
160 ml mleka
10 g drożdży
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i mielonymi orzechami, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z solą i sodą, oraz miękkie masło i zagnieść ciasto, tak aby było miękkie i odchodziło od ręki. Ciasto podzielić na trzy równe części. Na blacie lekko podsypanym mąką cienko rozwałkować pierwszy placek i wyłożyć go na dnie mniejszej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym rozsmarować połowę masy morelowo - orzechowej. Na masie ułożyć następny rozwałkowany placek oraz pozostałą masę morelowo - orzechową. Na tym ułożyć ostatni rozwałkowany placek. Ciasto przykryć szmatką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 50 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Ciasto ostudzić.
80 g czekolady
80 g słodkiej śmietany 30%
W garnuszku rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać śmietaną i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż uzyskamy idealnie gładką polewę. Polewę rozsmarować na cieście. Ciasto odstawić do leżakowania na co najmniej 2 dni.
Aż kusi by spróbować :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie ciekawe. Musze zapamiętać i zrobić po świętach, bo teraz już za dużo planów.
OdpowiedzUsuńPyszne. Chętnie wypróbuję, ale to już po nowym roku:-)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszło! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciekawe ciasto.
OdpowiedzUsuń