środa, 17 grudnia 2014

zserbo


Zserbo to węgierskie świąteczne ciasto przekładane, bardzo ciekawe w przygotowaniu. Ciasto wyrabia się, jak drożdżowe, ale z dodatkiem mielonych orzechów włoskich oraz dodatkiem sody, ciasto tylko raz wyrasta i nie trzeba przygotowywać rozczynu. Ciasto dzieli się na trzy części, rozwałkowuje i przekłada przed pieczeniem masą przygotowaną z dżemu morelowego oraz orzechów włoskich. Ciasto po upieczeniu oblewa się rozpuszczoną czekoladą, i tak przygotowane, leżakuje dwa dni w chłodnym miejscu, co sprawia, że zyskuje w smaku. Pyszne zserbo upieczone na podstawie przepisu znalezionego u Agnieszki, to doskonała propozycja na świąteczny stół.  


350 g dżemu morelowego z wanilią
70 g orzechów włoskich

Dżem połączyć z posiekanymi drobno orzechami i odstawić.


360 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów włoskich
70 g cukru
110 g masła
160 ml mleka
10 g drożdży
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i mielonymi orzechami, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z solą i sodą, oraz miękkie masło i zagnieść ciasto, tak aby było miękkie i odchodziło od ręki. Ciasto podzielić na trzy równe części. Na blacie lekko podsypanym mąką cienko rozwałkować pierwszy placek i wyłożyć go na dnie mniejszej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym rozsmarować połowę masy morelowo - orzechowej. Na masie ułożyć następny rozwałkowany placek oraz pozostałą masę morelowo - orzechową. Na tym ułożyć ostatni rozwałkowany placek. Ciasto przykryć szmatką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 50 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Ciasto ostudzić.


80 g czekolady
80 g słodkiej śmietany 30%

W garnuszku rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę, zalać śmietaną i podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż uzyskamy idealnie gładką polewę. Polewę rozsmarować na cieście. Ciasto odstawić do leżakowania na co najmniej 2 dni.

6 komentarzy:

  1. Aż kusi by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie ciekawe. Musze zapamiętać i zrobić po świętach, bo teraz już za dużo planów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Chętnie wypróbuję, ale to już po nowym roku:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne Ci wyszło! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście ciekawe ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect