niedziela, 21 grudnia 2014

cytrynowe ciasteczka z marmoladą z pigwy


Proste i bardzo szybkie do przygotowania cytrynowe ciasteczka z marmoladą z pigwy domowej roboty, są znakomite do chrupania, wyśmienicie smakują podane do zimowej herbaty, sprawdzą się też jako słodki upominek.


1 1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru 
125 g masła 
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny 
2 łyżki soku z cytryny 
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w różnych kształtach, połowę pełnych a drugą połowę ciasteczek z otworami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 175º C, przez około 8 minut, aż się lekko się zezłocą. Ciastka studzić na kratce. 


cukier puder 

Ciastka z otworkami posypać obficie cukrem pudrem. Marmoladą smarować środki pełnych ciastek. Na pełnych ciastkach układać te posypane cukrem pudrem, przyciskać, aby się skleiły.

6 komentarzy:

  1. urocze, a smak pigwy zapewne genialnie wpisuje się w całość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne gwiazdki!
    I jaki pyszny dodatek w postaci pigwy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie one śliczne są! Piękne ciasteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak to piękne ciasteczka i ta pigwa , mniam,

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają takie złożone ciasteczka:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne. Polecam mąkę orkiszową:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect