Proste i bardzo szybkie do przygotowania cytrynowe ciasteczka z marmoladą z pigwy domowej roboty, są znakomite do chrupania, wyśmienicie smakują podane do zimowej herbaty, sprawdzą się też jako słodki upominek.
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
125 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w różnych kształtach, połowę pełnych a drugą połowę ciasteczek z otworami. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 175º C, przez około 8 minut, aż się lekko się zezłocą. Ciastka studzić na kratce.
cukier puder
Ciastka z otworkami posypać obficie cukrem pudrem. Marmoladą smarować środki pełnych ciastek. Na pełnych ciastkach układać te posypane cukrem pudrem, przyciskać, aby się skleiły.
urocze, a smak pigwy zapewne genialnie wpisuje się w całość :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne gwiazdki!
OdpowiedzUsuńI jaki pyszny dodatek w postaci pigwy.
Jakie one śliczne są! Piękne ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńO tak to piękne ciasteczka i ta pigwa , mniam,
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają takie złożone ciasteczka:-)
OdpowiedzUsuńPiękne. Polecam mąkę orkiszową:)
OdpowiedzUsuń