Pierniczki drobne upieczone na podstawie przepisu z "Kuchni Polskiej" z 1975 roku są pyszne od razu po upieczeniu, a z czasem jeszcze zyskują na smaku. Pierniczki są wystarczająco słodkie, więc nie ma potrzeby dekorowania ich lukrem. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, idealnie zachowuje kształt podczas pieczenia. Przepis na pierniczki dodaję do akcji 8 Festiwal Pierniczków.
500 g mąki pszennej
200 g miodu
200 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
10 g sody
W garnku podgrzać miód z masłem oraz cukrem, dodać przyprawę i dobrze wymieszać. Całość ostudzić. Do masy dodać sodę, jajko oraz mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto dzielić na części i rozwałkowywać cienko na posypanym mąką blacie. Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w temperaturze 180º C przez kilka minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Takie maleństwa sa najlepsze
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cie za te wszystkie pierniczki, jesteś guru moim:-)) Ja niestety nie robię pierniczków, tylko moja mama. A Ją ciężko namowić na inne niż tradycyjne nasze od lat pieczone. Może za rok ja upiekę i wtedy Ją przekonam:-)
OdpowiedzUsuńSą śliczne Kamilko.
OdpowiedzUsuńA i banerek działa ,widzę. Pozdrowionka :)