Pyszne krokiety nadziane aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych mieszanych grzybów leśnych. Tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami to niezastąpiony dodatek do barszczu wigilijnego.
500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
2 jajka
500 ml mleka
250 g mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia
Zmiksować jajka z
mlekiem, dodać mąkę i sól. Ubić ciasto dokładnie i energicznie, by było
gładkie, pozbawione grudek, aby było dobrze napowietrzone. Przykryć i
odstawić na godzinę, by ciasto odpoczęło. Rozgrzać patelnię, wysmarować niewielką ilością oleju i wylać cieniutką warstwę ciasta na patelnię i smażyć naleśniki z obu stron.
1 jajko
150 g tartej bułki
olej do smażenia
Na usmażone, zimne naleśniki nałożyć farsz, złożyć krokiety, obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w tartej bułce. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej ze stron.
Krokiety (z mięskiem:)) kojarzą mi się z moją mamą. Lubiłam jak je robiła. Z grzybkami i kapustą też bym zjadła, ale w tym tygodniu jestem na diecie;), nawet post od postów mnie czeka, hehe. Pozdrawiam przedświątecznie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny widok!
OdpowiedzUsuńMNIAM...
A właśnie wczoraj rozmawiałam z M., że straszną mam ochotę na krokiety z kapustą i grzybami ;)
OdpowiedzUsuńobłędnie wyglądają:) boskie!!!
OdpowiedzUsuńwigilijne danie, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńU nas krokiety robi się na sylwestra. Na Wigilię tylko uszka do barszczu robimy:-) Ale mi ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńjuż wiem, jak sprzedam tegoroczną kapuste wigilijna mojemu Włochowi na sylwestra :D hi hi
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda