czwartek, 11 grudnia 2014

podkówki waniliowe


Podkówki waniliowe to bardzo kruche, słodkie małe migdałowo - waniliowe pocieszacze. Ciasteczka są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach, doskonale nadają się, by obdarować nimi najbliższych. 


100 g masła
1 żółtko
140 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii, żółtko, masło oraz zmielone migdały. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, najpierw krótko na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść rękoma, aby było gładkie. Gdyby się kleiło, uformować z niego kulę i wstawić na jakiś czas do lodówki. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka, pokroić na odcinki długości 6 centymetrów, zagiąć na kształt podkówki i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 10 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C.


cukier puder 

Cukrem pudrem oprószyć gorące podkówki. 

7 komentarzy:

  1. Kamilka , one są do zjedzenia :D Zachwycające!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne!
    Zawsze chciałam je upiec...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila, jeśli jestem Ci bliska, to mi wyślij- 60 692 Polska
    Chętnie pretestuję ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale zachęcające do schrupania! Piękne ci wyszły, aż sama je zrobię, tak mi się spodobały!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect