Podkówki waniliowe to bardzo kruche, słodkie małe migdałowo - waniliowe pocieszacze. Ciasteczka są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach, doskonale nadają się, by obdarować nimi najbliższych.
100 g masła
1 żółtko
140 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
szczypta soli
1 żółtko
140 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
szczypta soli
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii, żółtko, masło oraz zmielone migdały. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, najpierw krótko na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść rękoma, aby było gładkie. Gdyby się kleiło, uformować z niego kulę i wstawić na jakiś czas do lodówki. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka, pokroić na odcinki długości 6 centymetrów, zagiąć na kształt podkówki i układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 10 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C.
cukier puder
Cukrem pudrem oprószyć gorące podkówki.
Kamilka , one są do zjedzenia :D Zachwycające!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam je upiec...
Bardzo smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńI jak kuszą...:-)
OdpowiedzUsuńKamila, jeśli jestem Ci bliska, to mi wyślij- 60 692 Polska
OdpowiedzUsuńChętnie pretestuję ;)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ale zachęcające do schrupania! Piękne ci wyszły, aż sama je zrobię, tak mi się spodobały!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/