codzienność

poniedziałek, 1 grudnia 2014

pomarańczowy sernik


Aksamitny w smaku i bardzo kremowy sernik upieczony z ricotty o aromacie pomarańczy, na ciasteczkowym spodzie ze Spekuloosów. Doskonały mocno pomarańczowy sernik pysznie umili nie tylko świąteczny czas.


240 g ciasteczek Spekuloos
100 g masła 

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy i schłodzić w lodówce.


750 g ricotty
3 jajka
170 g cukru 
skórka z 2 pomarańczy
2 łyżki mąki pszennej


W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać ricottę, skórkę z pomarańczy oraz mąkę i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na piernikowy spód i wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 50 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce. 

10 komentarzy:

  1. Pysznie!
    Jestem łasa na serniki.
    I tak świątecznie już u Ciebie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski! Doskonale wkomponował się w klimat świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jacie, ślinotoku dostałam;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się znakomicie :)

    zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, tak świątecznie;))

    OdpowiedzUsuń
  6. I to jest coś dla mnie, mało skomplikowane i na pewno przepyszne.:)
    Zapachniało świętami!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiał być bardzo przyjemny ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomarańczowa sernikowa pyszność. :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamilo, przeczytałam komentarze. Sernik z ricotty w polskiej rzeczywistości to tak jak podać smerfy na kolację. Musi dużo wody w Wiśle upłynąć ...

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect