Aksamitny w smaku i bardzo kremowy sernik upieczony z ricotty o aromacie pomarańczy, na ciasteczkowym spodzie ze Spekuloosów. Doskonały mocno pomarańczowy sernik pysznie umili nie tylko świąteczny czas.
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy i schłodzić w lodówce.
750 g ricotty
3 jajka
170 g cukru
skórka z 2 pomarańczy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej
W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać ricottę, skórkę z pomarańczy oraz mąkę i ubić wszystko razem na gładką masę. Masę wylać na piernikowy spód i wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 50 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce.
Pysznie!
OdpowiedzUsuńJestem łasa na serniki.
I tak świątecznie już u Ciebie...
Boski! Doskonale wkomponował się w klimat świąt :)
OdpowiedzUsuńO jacie, ślinotoku dostałam;-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html
Pysznie wygląda, tak świątecznie;))
OdpowiedzUsuńI to jest coś dla mnie, mało skomplikowane i na pewno przepyszne.:)
OdpowiedzUsuńZapachniało świętami!:)
Musiał być bardzo przyjemny ^^
OdpowiedzUsuńPomarańczowa sernikowa pyszność. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
O mniam, musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńKamilo, przeczytałam komentarze. Sernik z ricotty w polskiej rzeczywistości to tak jak podać smerfy na kolację. Musi dużo wody w Wiśle upłynąć ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda