Waniliowe gwiazdki, to bardzo kruche, słodkie małe migdałowo - waniliowe ciasteczka, idealne do podgryzania. Ciasteczka są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach, doskonale nadają się, by obdarować nimi najbliższych.
100 g masła
1 żółtko
140 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
szczypta soli
1 żółtko
140 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
50 g cukru pudru
1 laska wanilii
szczypta soli
cukier puder
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii, żółtko, masło oraz zmielone migdały. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, najpierw krótko na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść rękoma, aby było gładkie. Gdyby się kleiło, uformować z niego kulę i wstawić na jakiś czas do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość kilku minimetrów na podsypanym mąką blacie i wycinać gwiazdki. Ciastka układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 10 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.