piątek, 5 grudnia 2014

rogaliki z makiem


Rogaliki są bardzo kruche i delikatne, ciasto jest bez dodatku jajek i można je, w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowywać dłużej, radzę wtedy upiec je z co najmniej dwóch porcji, bo znikają w ekspresowym tempie. Pyszne drożdżowe rogaliki z makiem doskonale wpisują się w świąteczny czas. 


200 g mąki krupczatki
300 g mąki pszennej
250 g masła
80 g drożdży
1 łyżka cukru
100 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
200 g masy makowej
1 jajko  
cukier puder
woda
kandyzowana skórka pomarańczowa 

W misce rozrobić drożdże z cukrem, dodać mąki, sól oraz miękkie masło i zacząć wyrabiać ciasto, dodać śmietanę i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto wypłynie. Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na części, każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć masę makową i zwinąć rogalik. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 17 minut, aż się zrumienią.  Rogaliki po ostudzeniu polukrować lukrem zrobionym z wody i cukru pudru z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.

11 komentarzy:

  1. to musi być pyszne:) świetny pomysł na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie piekłam takich, ale może w tym roku w końcu nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna alternatywa dla makowców.
    Podoba mi się.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak dzieciństwa, babcia robiła je najlepsze :) Twoje wyglądają bosko!!!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne rogaliki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż u mnie zapachniało:)))dzięki za przepis,zrobię na święta:))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym takich kilka....dziesiąt ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z makiem nie jadłam, a wyglądają nader apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I chyba wolałabym takie zjeść rogaliki na święta niż makowiec:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tym czasie kandyzowana skórka działa na mnie jak magnez. Ona czyni cuda w połączniu z makiem, przynajmniej w mojej subiektywnej opinii.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect