środa, 3 grudnia 2014

pierogi z kaczką i żurawiną


Pyszne pierogi nadziane delikatnym nadzieniem zrobionym z gotowanego mięsa kaczki z warzywami, z dodatkiem suszonej żurawiny, doprawione gałką muszkatołową. Pierogi z kaczką i żurawiną polane masłem, podane w towarzystwie domowego sosu żurawinowego z porto mogą stać się numerem jeden nie tylko na świątecznym stole.


400 g mięsa z kaczki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1 por
50 g suszonej żurawiny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

W garnku zalać mięso kaczki wodą, zagotować, dodać obrane warzywa, doprawić solą i całość gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Odcedzone z wywaru obrane mięso z kaczki, ugotowaną marchewkę, pietruszkę, seler i żurawinę zmielić w maszynce do mięsa. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
2 łyżki oliwy 

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie i dodać jajko oraz szczyptę soli, następnie stopniowo dodawać wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto podzielić na części, każdą porcję wałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wykrawać małe kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i oliwą, wkładać pierogi do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pierogi osączyć na sicie.
Pierogi podawać polane roztopionym masłem w towarzystwie sosu żurawinowego z porto. 

10 komentarzy:

  1. Wspaniałe pierogi. Wpraszam się na obiad ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ciekawy pomysł na farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo. Miałam zamiar jutro robić z gęsiny, ale stanęło na kapuście:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się pomysł na farsz. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamila,
    wpadłabym do Ciebie na te pierożki,co??????
    Wspaniałe!
    A ja jestem bardzo ,pierogowa"...

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko jaka poezja smaku!

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczny ten farsz!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Zrobiłam się głodna.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. No właśnie - te pierogi! Dają wprost nieograniczone możliwości:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja pierogi, pod warunkiem, że nie są gumowe, mogę nawet z drutem kolczastym, a z kaczką to już na pewno! Pyszny przepis (y)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect