Świąteczne ciasteczka waniliowe są bardzo kruche i delikatne, wspaniale pachną nie tylko podczas pieczenia. Z ciastem bardzo dobrze się
pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają kształt i nie odkształcają się. Te ciasteczka, to dokonały pomysł na prezent dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.
200 g margaryny Palma spółki Bielmar
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
Cudowne!
OdpowiedzUsuńZ radością bym takie przytuliła...
mam pytanie-czemu palma akurat z Bielmaru i czy zamiast pasty waniliowej można dać ziarenka z laski czy to ma znaczenie ?:))
OdpowiedzUsuńBozenas, bo to ciasteczka na konkurs Bielmaru :) A możesz użyć ziarenek z laski waniliowej :) Pozdrawiam
UsuńAle słodziaki:))
OdpowiedzUsuńAleż one śliczne! :)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńWidzę,że idealne do wyciskania stempelków. MUszę wypróbować. :)
Zamiast pasty waniliowej można dać ekstrakt ,prawda?
Rewelacyjne Kamilko! Zrobiłam. Tyle,że z masłem i dałam ekstrakt waniliowy zamiast pasty. Pyszne ciacha!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Madziu, bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona :) Buziaki!
Usuń