piątek, 19 grudnia 2014

świąteczne ciasteczka waniliowe


Świąteczne ciasteczka waniliowe są bardzo kruche i delikatne, wspaniale pachną nie tylko podczas pieczenia. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają kształt i nie odkształcają się. Te ciasteczka, to dokonały pomysł na prezent dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich. 


200 g margaryny Palma spółki Bielmar
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.



Ciasta czy ciasteczka?

8 komentarzy:

  1. Cudowne!
    Z radością bym takie przytuliła...

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie-czemu palma akurat z Bielmaru i czy zamiast pasty waniliowej można dać ziarenka z laski czy to ma znaczenie ?:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bozenas, bo to ciasteczka na konkurs Bielmaru :) A możesz użyć ziarenek z laski waniliowej :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ależ one śliczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne!
    Widzę,że idealne do wyciskania stempelków. MUszę wypróbować. :)
    Zamiast pasty waniliowej można dać ekstrakt ,prawda?

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjne Kamilko! Zrobiłam. Tyle,że z masłem i dałam ekstrakt waniliowy zamiast pasty. Pyszne ciacha!
    Dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona :) Buziaki!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect