wtorek, 9 grudnia 2014

zupa rybna


Przygotowanie tej wspaniałej w smaku, bardzo sycącej zupy, jest złożone z dwóch etatów. Przygotowania pełnego aromatu wywaru rybnego z dodatkiem selera naciowego, kopru włoskiego, marchewki, cebuli, czosnku oraz pomidorów z Wermutem, wytrawnym białym winem, doprawionym skórką oraz sokiem z pomarańczy, papryczką chilli, szafranem, bazylią oraz nasionami kolendry. Oraz przygotowanie właściwej zupy z gotowanymi kawałkami filetów z białej ryby oraz krewetkami. Ta wspaniała, bogata w smaku zupa rybna jest pyszną propozycją na świąteczny stół.


300 g dorsza
300 g mintaja
3 łyżki oliwy
1/2 kopru włoskiego
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/8 łyżeczki nasion kolendry
1/2 papryczki chilli
szczypta szafranu
gałązka bazylii
100 ml Wermutu
150 ml wytrawnego białego wina
200 g pomidorów
1 pomarańcza
2500 ml wody
sól
pieprz

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany koper włoski, marchew, seler naciowy, cebulę i ząbki czosnku, wszystko dusić przez 20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dosypać nasiona kolendry, dodać posiekaną papryczkę chilli, szczyptę szafranu, świeże liście bazylii, wlać wina i odparować połowę płynu. Dodać pokrojone na kawałki ryby oraz pokrojone w kostkę pomidory, skórkę oraz sok z pomarańczy, wlać wodę, doprawić solą oraz pieprzem i całość doprowadzić do wrzenia, gotować przez 45 minut. Zupę zmiksować i przecedzić przez sito.

1/2 kopru włoskiego
1 łodyga selera naciowego
1 por
500 g filetów białej ryby
200 g krewetek królewskich
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
sól 
pieprz
sok z cytryny

W garnku rozgrzać oliwę oraz masło, dodać posiekany koper włoski, por oraz seler naciowy, podsmażyć, aż zmiękną. Dolać wywar rybny, całość zagotować. Do gotującej zupy dodać pokrojone na kawałki filety z ryby oraz oczyszczone krewetki i całość chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. 

7 komentarzy:

  1. Ojej, wygląda bardzo apetycznie...aż zaburczało mi w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobrze przygotowana zupa rybna. W naszym domu zawsze przgotowujemy bazę warzywną, zarówno do ryb jak i do mięsa. To jest po prostu 11 przykazanie. Dobór przypraw to juz kwesti gustu. Liczy się metoda, a ta jest bardzo dobra (y)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy rybne, a ta zapowiada się fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila jaki wypas świąteczny:-) My do zupy dodajemy zebrane głowy ryb i chitynę krewetek:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna zupka, ciekawie dobrałaś składniki i jak wspaniale podana :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect