codzienność

poniedziałek, 21 grudnia 2015

kostka piernikowa z marcepanem i powidłami


Kostka piernikowa z domowej roboty marcepanem i powidłami śliwkowymi z rumem, oblana czekoladą i ozdobiona orzechami laskowymi jest wyśmienita. Ciasto piernikowe z tego przepisu jest bardzo wilgotne i mięsiste o wspaniałym aromacie kawy zbożowej. Piernik jest błyskawiczny do przygotowania, do upieczenia na ostatnią chwilę przed świętami, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu można zabrać się za jedzenie, nie czekając, by dojrzał. Piernik jest idealny, by przygotować z niego kostkę piernikową, przełożoną marcepanem i powidłami. Przepis na kostkę piernikową z marcepanem i powidłami dodaję do akcji 9 Festiwal Pierniczków.

300 g mąki pszennej tortowej
125 g masła
250 g brązowego cukru
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych z rumem
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
2 łyżki kawy zbożowej

W garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, dodać miód, powidła śliwkowe z rumem, przyprawę do piernika i kakao. Całość podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia, chwilę odczekać i do masy dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką. Do ciasta dodawać stopniowo mąkę i całość wymieszać na gładką masę. Ciasto wyłożyć do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175º C na około 45 minut. Piernik wyjąć z piekarnika i ostudzić.


Piernik przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat ciasta ułożyć na desce, na wierzchu rozsmarować masę marcepanową, następnie równomiernie rozsmarować powidła. Przykryć kolejnym blatem piernika. Piernik pokroić w kostkę.

150 g czekolady
50 g masła
2 łyżki mleka
50 g orzechów laskowych


Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 12 minut. Orzechy ostudzić i obrać z łupinek. W garnuszku podgrzać mleko z masłem, dodać połamaną czekoladę. Całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Kostkę piernikową posmarować polewą czekoladową i udekorować orzechami.



4 komentarze:

  1. Kamila,
    i u mnie ta kostka musi być!
    Uwielbiamy ją.
    Polewam ją lukrem, przekładam morelową konfiturą i nie daję orzechów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, wygląda przepięknie! Taka kostka jest rewelacyjna. Mniamm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jaki rozmiar formy jest podany przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma taka mniej więcej 30 na 25 cm, pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect