czwartek, 17 grudnia 2015

sernik nowojorski


Sernik nowojorski upieczony z przepisu Marthy Stewart jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy o aromacie cytrynowym, na ciasteczkowym spodzie ze Spekuloosów. Sernik najlepiej upiec ze śmietankowego serka Philadelphia w kąpieli wodnej i najlepiej smakuje jeśli się go schłodzi przez całą noc.


120 g ciasteczek Spekuloos
50 g masła 

Owinąć boki i dno tortownicy folią aluminiową. Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy i schłodzić w lodówce.


1000 g śmietankowego serka Philadelphia 
1 szklanka cukru
1/4 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
skórka z 1 cytryny

 
W mikserze ubić serek na puszystą masę przez 3 minuty, zebrać serek z brzegów miski. W misce wymieszać cukier z mąką. Ustawić mikser na niskich obrotach i powoli wsypywać do sera suche składniki i wymieszać na gładką masę. Do masy dodać śmietanę i ekstrakt waniliowy i ubić. Pojedynczo wbijać jajka i mieszać, aż składniki się połączą. Wlać masę serową do przygotowanej tortownicy. Ustawiać formę w dużym naczyniu do pieczenia i ostrożnie wlać wrzątek do naczynia do połowy wysokości formy z ciastem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego 180° C na 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160° C i piec, aż ciasto stanie się zwarte, ale miękkie w środku, przez około 30 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na 60 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyjąć i ostudzić, schłodzić przynajmniej przez 6 godzin. 

5 komentarzy:

  1. Pyszny, mój ulubiony!
    Na święta konieczny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie udekorowany , Kamilka artystka

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie udekorowany :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect