czwartek, 24 grudnia 2015

Wesołych Świąt


Radości, spokoju, życzliwości!
Boże Narodzenie!
Niech będzie takie, jakie chcecie!
tego życzy

Kamila


Pierniczki imbirowe według przepisu Donna Hay są bardzo delikatne. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje i można wycinać z niego dowolne kształty.


125 g masła
90 g brązowego cukru
230 g golden syropu
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sody


W misce utrzeć miękkie masło i cukier na puszystą masę, dodać syrop, mąkę, imbir, sodę i ubijać, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Pierniczki rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Pierniczki studzić na kratce.

7 komentarzy:

  1. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia Kamilko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki śliczny wieniec ludzikowy z pierniczków,a pierniczki pierwszy sort
    Kamilko jeszcze raz naj na te święta i po świętach też

    OdpowiedzUsuń
  3. Samych wspaniałości z okazji świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Spokojnego i smacznego świętowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wesołych i magicznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. wooow super :) za rok zrobie coś takiego :) wesołych

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne pierniczki :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect