poniedziałek, 28 grudnia 2015

klasyczny keks bakaliowy


Klasyczny keks bakaliowy jest bardzo smaczny i może być pieczony nie tylko na święta. Ciasto jest szybkie do przygotowania, długo zachowuje świeżość i jest bardzo aromatyczne z dużą ilością bakalii. By upiec ten wspaniały keks, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
190 g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
2 szklanki mieszanych suszonych owoców
szczypta soli


W misce wymieszać bakalie z dwoma łyżkami mąki, odstawić. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta, dalej ucierając dodawać kolejno żółtka. Cały czas miksując dodawać porcjami do masy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wmieszać do masy ubite białka ze szczyptą soli. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie. Ciasto równomiernie ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarnika nagrzanym do 180º C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam keksy, już sama nazwa mnie elektryzuje
    Keks musi być tak napakowany jak ten twój Kamilka , idealny jest

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect