wtorek, 15 grudnia 2015

kruche pierniczki


Pyszne bardzo kruche pierniczki, bez jajek i środków spulchniających. Pierniczki z tego przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne kształty i dowolnie ozdabiać. Przepis na kruche pierniczki dodaję do akcji 9 Festiwal Pierniczków.


2 1/2 szklanki mąki pszennej
230 g masła
1/3 szklanki melasy
1/3 szklanki cukru
2 łyżki śmietany
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli 



Masło, cukier i melasę utrzeć razem na puszystą masę, dodać sól i przyprawę do piernika. Do masy dosypać mąkę, dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 10 minut. Pierniczki studzić na kratce.



9 komentarzy:

  1. Będą piękną świąteczną ozdobą;)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Z nieba mi spadasz z tym przepisem! :) Jutro chrześniak przychodzi ;)
    Melasę mogę zastąpić miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, najwyżej będą jaśniejsze :) Buziole!

      Usuń
  3. Kamilka i powiadasz ,ze pyszne , że warto? bo wiesz natłukłam pierniczków, ale może jakie by jeszcze upiekła :D
    Ślicznie udekorowałaś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, jesteś pracuś pierniczkowy :) A z przepisu zawsze można skorzystać za rok :) Buziole!

      Usuń
  4. Jak ładnie udekorowane :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierniczysz na całego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są naprawdę urocze! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect