poniedziałek, 14 grudnia 2015

kulebiak z kapustą i grzybami w cieście francuskim


Kulebiak z kapustą i grzybami w cieście francuskim, to błyskawiczna wersja kulebiaka, dzięki zastąpieniu ciasta drożdżowego gotowym francuskim. Kapustę z grzybami, można przygotować dużo wcześniej, a potem tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Kulebiak nadziany aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i mieszanych grzybów leśnych, to idealny dodatek do barszczu wigilijnego


500 g kiszonej kapusty
50 g suszonych grzybów
250 g grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz 


Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę, odcedzić, następnie zalać znowu wodą i gotować do miękkości. Kapustę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować, aż będzie miękka, następnie odcedzić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekane grzyby suszone i świeże oraz ugotowaną kiszoną kapustę, całość podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.


275 g ciasta francuskiego
1 jajko
kminek

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, farsz równomiernie rozłożyć na środku, boki ciasta naciąć z obu stron w dwu centymetrowe paski. Ciasto zwinąć z roladę, zaplatając boki ciasta w warkocz. Kulebiak posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem. Kulebiak ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

6 komentarzy:

  1. Ja zazwyczaj zawijam w roladę i tnę w takie ślimaczki:-)Ale Twój pięknie zapleciony:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje. Super danie na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też wspomagam się ciastem francuskiem - dużo spraw w kuchni upraszcza.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect