środa, 23 grudnia 2015

pomarańczowe śnieżki


Pomarańczowe śnieżki upieczone na podstawie tego przepisu z dodatkiem mielonych migdałów są bardzo kruche i maślane. Te urocze śnieżki aromatyzowane skórką pomarańczową i ziarenkiem tonka, to doskonały pomysł na słodki upominek. 


260 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
250 g masła
100 g cukru pudru
1 ziarnko tonka
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
cukier puder


Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać śnieżki w różnych kształtach. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce. Osypać cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Przepiękne. I takich też Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne. I takich też Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne są!
    Wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila, przepiękne ciasteczka!

    Wspaniałych i szczęśliwych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te niżej cudne ciasteczka, ale te są wręcz boskie
    Kamilka Wesołych, Zdrowych i Pysznych Świąt Bożego Narodzenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie śliczne, uroczy pomysł :) Zapiszę na zaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect