Pyszne drożdżowe pączki aromatyzowane rumem, są pulchne i bardzo smaczne. Pączki domowe nadziewane powidłami domowymi, osypane cukrem przygotowane zostały na podstawie przepisu Jana Czernikowskiego z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy".
800 g mąki pszennej
150 g cukru
150 masła
6 jajek
250 ml mleka
50 g drożdży
30 ml rumu
olej do smażenia
cukier puder
W misce rozmieszać drożdże z letnim mlekiem z dodatkiem odrobiny cukru oraz mąki. Gdy rozczyn podrośnie dodać jajka, rum, pozostałą mąkę oraz stopione masło i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać szklanką krążki. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Pączki nadziewać powidłami za pomocą rękawa cukierniczego i tylki. Podawać posypane cukrem pudrem.
idealne:)
OdpowiedzUsuńLena, rzeczywiście bardzo smaczne. Pozdrawiam
UsuńWspaniałości!
OdpowiedzUsuńTo jest to co lubię najbardziej - domową manufakturę.
Amber, to dla mnie świąteczno - karnawałowy raj :) Uwielbiam ten czas.
UsuńPączki :) Ślicznie wyglądają i powidła w środku , dla mnie nawet przed różą mają pierwszeństwo :) Moja Babcia robiła paczki na całych jajkach, tylko ,że ona jajka ubijała(lub ucierała-nie pamiętam , mała byłam ,ale całe były na bank) z cukrem na kogel mogel( na puszysto :D), bo tu takie zaraz po wybiciu dodać do ciasta , tak?
OdpowiedzUsuńAluś, jajka zwyczajnie dodane i wyrobione ciasto. Próbuje różnych kombinacji, na jajkach, samych żółtkach i ubijanymi :) Pozdrawiam
UsuńCzyli na szybko , bez ceregieli:D
UsuńTo jak ja , ostatnio znalazłam taki co robi się budyń i potem traktuje jak płyn , hm ciekawe czy to coś daje ,ale przecież są takie parzone co część mąki się sparza , może to działa podobnie.
Aluś, ciekawią mnie te pączki co się robi jak budyń :)
UsuńKamilka takie , tylko ja bym robiła z pól porcji , jak myślisz dobre będą ?
Usuńhttp://gotujzcukiereczkiem.pl/paczki_i_racuchy/paczki-budyniowe-z-wisniami/
i takie
Usuńhttp://mama-gotuje.blogspot.com/2014/02/budyniowe-paczki.html
ale te pierwsze bardziej mi się widzą
Aluś, ciekawie się zapowiadają. Też bym najpierw próbowała te pierwsze ale drugie też kuszą hihihi. Próbuj a ja już chyba w przyszłym karnawale bo na ten mam już plan :)
Usuńz tego pierwszego ,ale bym zrobiła budyń z całej paczki na mniej mleka(w tym drugim jest jeszcze mąka ziemniaczana) i jednak dala krupczatki ,a może i semoliny(bo moje ukochane są na tych trzech mąkach :D) a dzisiaj znalazłam takie :D
Usuńhttp://asiawkuchni.blogspot.com/2014/02/paczki-gotowane-rewelacyjne.html
Ja taki sposób znam z jednych moich starych z PRL-u książek ,ale się jeszcze nie odważyłam , a teraz myślę ,że może czas się odważyć :D
Aluś, czekam w takim razie na Twoje cuda :)
UsuńPowodzenia!
Ciekawe czy uda mi się zasnąć po tych zdjęciach...;-)?
OdpowiedzUsuńMarzenko, mają kusić, w końcu jest karnawał, szkoda, że taki krótki :(
UsuńMoja babcia zawsze mawiała, że jak już pączki się opanuje to najgorsze za nami ;) zobaczymy jak mi wyjdą w tym roku. Te schrupałabym z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuń