Listki karnawałowe osypane cukrem pudrem są delikatne, kruche i pyszne. Ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, listki można wycinać foremką do ciastek lub w przypadku jej braku wycinać listki nożem i nacinać po bokach. Przepis na te wspaniałości pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy".
400 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka oliwy
3 jajka
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Z mąki, jajek, żółtek, kwaśnej śmietany, oliwy i soli wyrobić gęste ciasto. Ciasto wyrabiać, wybijając je mocno wałkiem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na posypanym mąką blacie ciasto rozwałkować jak najcieniej, foremką do ciastek lub nożem powycinać listki, nacinając w kilku miejscach brzegi.
olej smażenia
cukier puder
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, smażyć listki na jasnozłoty kolor. Usmażone listki osączyć na papierowym ręczniku, a następnie posypać obficie cukrem pudrem.
Cudeńka , takie listki pięknie się prezentują , ja czasami mam chęć na inne formy faworków ,a jak przyjdzie co do czego to jedynie w porywać zrobię kilka różyczek ,a reszta jak faworki , no leń ze mnie :D
OdpowiedzUsuńAluś, a mnie cały czas kuszą inne kształty :) Buziaki!
UsuńUrocze listki!
OdpowiedzUsuńNiech karnawał trwa i trwa...