Połączenie bezy, bitej śmietany z mascarpone i konfitury z płatków fiołka smakuje wybornie. Rolada bezowa jest lekka, delikatna i rozpływa się w ustach, a fiołki pięknie ją aromatyzują. Rolada bezowo - fiołkowa, to doskonały deser na każdą okazję.
8 białek
240 g cukru
1 łyżeczka winianu potasu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
Rozgrzać piekarnik do 180° C, a blachę o wymiarach 38 x 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i dalej ubijać, na końcu dodać winian potasu i wymieszać. Wyłożyć masę równomiernie na papier, blachę wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie bezę wyjąć, następnie wyłożyć odwracając bezę na oprószoną cukrem pudrem i mielonymi migdałami ściereczkę kuchenną, zdjąć delikatnie papier, ostudzić.
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
W misce ubić mascarpone ze śmietaną i cukrem na sztywno.
1/4 szklanki konfitury z płatków fiołka
cukier puder
Roladę delikatnie posmarować konfiturą, na nią wyłożyć krem. Zwinąć roladę zaczynając od krótszego boku, wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Kamilko, można do ciebie na to cudo się wybrać? Ale to jest zjawiskowe ciasto
OdpowiedzUsuń