W kwietniowej bardzo wiosennej piekarnia Amber króluje przepyszny chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. Chleb do pieczenia zaproponowała Dana, do jego wypieku potrzebna jest mąka z pszenicy Durum. Ja piekłam z semoliną, więc chleb ma mniej delikatny miąższ, za to bardzo chrupiącą skórkę. Warto upiec go z całej porcji, podzielić na części, zapakować w woreczki i zamrozić, by móc później po podgrzaniu chrupać go ze smakiem.
50 g płatków owsianych
1 łyżka nasion Chia
1 łyżka siemienia lnianego
75 g wody
75 g mleka
1 łyżka nasion Chia
1 łyżka siemienia lnianego
75 g wody
75 g mleka
Na 3 godziny przed planowanym pieczeniem w misce zalać ziarna ciepłymi płynami, odstawić.
800 g semoliny
150 g mąki żytniej razowej
6 łyżek sezamu
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki ziaren słonecznika
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
325 g mleka
325 g wody
2 łyżki oleju
150 g mąki żytniej razowej
6 łyżek sezamu
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki ziaren słonecznika
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
325 g mleka
325 g wody
2 łyżki oleju
18 g soli
Sezam, dynię i słonecznik uprażyć na suchej patelni, odstawić. W misce przygotować rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody, odstawić na 15 minut, aby się uaktywnił. Do miski wsypać mąki, prażone ziarna i wymieszać do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodać olej, sól i wymieszać. Do wymieszanych mąk dodać rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą, następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Ze składników zagniatać ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykryć miskę z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć podwajając objętość. Następnie ciasto wyłożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek i wysypanych mąką, ciasto powinno sięgać do połowy każdej foremki. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i dopiekać chleby przez około 30 minut. W ciągu pierwszych 15 minut pieczenia spryskiwać je wodą 3 razy, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu.
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia na blogach:
Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu SlowLife
Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu SlowLife
Pięknie się prezentuje Twój chlebek!
OdpowiedzUsuńI nam bardzo smakował.
Dziękuję za wspólne kolejne wypiekanie w naszej Piekarni.
Smacznego!
No proszę - można? można! Teraz tylko siup do tostera ☺
OdpowiedzUsuńŚliczny bochenek w wiosennej oprawie. :)
OdpowiedzUsuńNie dałam rady upiec w tym miesiącu. Już 3 tydzień choruję i nic mi się nie chce;-( Ale spróbuję go upiec przy okazji :-) Pysznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPiękny chleb, zwłaszcza w tej wiosennej scenerii. Pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńBardzo udany chleb w pięknej wiosennej oprawie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na chlebek dość prosty, dlatego fajnie, że wszystkim się udał :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na chlebek dość prosty, dlatego fajnie, że wszystkim się udał :)
OdpowiedzUsuńBardzo udany wypiek :-) Pozdrawiam i do upieczenia :-)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, apetycznie się prezentuje i bardzo smaczny - u mnie domownicy już domagają się kolejnego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo ładne kromeczki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
Dziękuje za "wspólne" pieczenie, pozdrawiam świątecznie. Ala
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Pozdrawiam i do kolejnego pieczenia!
OdpowiedzUsuń