codzienność

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia


W kwietniowej bardzo wiosennej piekarnia Amber króluje przepyszny chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. Chleb do pieczenia zaproponowała Dana, do jego wypieku potrzebna jest mąka z pszenicy Durum. Ja piekłam z semoliną, więc chleb ma mniej delikatny miąższ, za to bardzo chrupiącą skórkę. Warto upiec go z całej porcji, podzielić na części, zapakować w woreczki i zamrozić, by móc później po podgrzaniu chrupać go ze smakiem. 


50 g płatków owsianych
1 łyżka nasion Chia
1 łyżka siemienia lnianego
75 g wody
75 g mleka


Na 3 godziny przed planowanym pieczeniem w misce zalać ziarna ciepłymi płynami, odstawić.


800 g semoliny
150 g mąki żytniej razowej
6 łyżek sezamu
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki ziaren słonecznika
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
325 g mleka
325 g wody
2 łyżki oleju
18 g soli


Sezam, dynię i słonecznik uprażyć na suchej patelni, odstawić. W misce przygotować rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody, odstawić na 15 minut, aby się uaktywnił. Do miski wsypać mąki, prażone ziarna i wymieszać do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodać olej, sól i wymieszać. Do wymieszanych mąk dodać rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą, następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Ze składników zagniatać ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykryć miskę z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć podwajając objętość. Następnie ciasto wyłożyć do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek i wysypanych mąką, ciasto powinno sięgać do połowy każdej foremki. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i dopiekać chleby przez około 30 minut. W ciągu pierwszych 15 minut pieczenia spryskiwać je wodą 3 razy, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu.

13 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje Twój chlebek!
    I nam bardzo smakował.
    Dziękuję za wspólne kolejne wypiekanie w naszej Piekarni.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę - można? można! Teraz tylko siup do tostera ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny bochenek w wiosennej oprawie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dałam rady upiec w tym miesiącu. Już 3 tydzień choruję i nic mi się nie chce;-( Ale spróbuję go upiec przy okazji :-) Pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chleb, zwłaszcza w tej wiosennej scenerii. Pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo udany chleb w pięknej wiosennej oprawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na chlebek dość prosty, dlatego fajnie, że wszystkim się udał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na chlebek dość prosty, dlatego fajnie, że wszystkim się udał :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo udany wypiek :-) Pozdrawiam i do upieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek, apetycznie się prezentuje i bardzo smaczny - u mnie domownicy już domagają się kolejnego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładne kromeczki :)
    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuje za "wspólne" pieczenie, pozdrawiam świątecznie. Ala

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie się prezentuje. Pozdrawiam i do kolejnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.