Fiołkowe babeczki są bardzo delikatne i mięciutkie o subtelnym fiołkowym aromacie, idealne do popołudniowej wiosennej kawki. Babeczki są bardzo proste w przygotowaniu, z przepisu można upiec jedną większą babkę, bądź małe urocze babeczki osypane cukrem pudrem i udekorowane kwiatami fiołka.
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki fiołkowego cukru
125 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny
1/4 szklanki konfitury z płatków fiołka
szczypta soli
cukier puder
kwiaty fiołka
W misie miksera umieścić jajka, cukier oraz sól i ubijać do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Powoli, strużką, wlewać roztopione i ostudzone masło, cały czas ubijając. Dodać skórkę cytrynową oraz konfiturę i ubić. Do masy dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babeczki podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane fiołkami.
Słodziutkie :-)
OdpowiedzUsuńPrześliczne!
OdpowiedzUsuńNo to biorę jedną do kawy...
Normalnie takie wow i ach :) Prześliczne
OdpowiedzUsuń