Rozgrzewająca i pełna warzyw zupa gulaszowa, z dodatkiem suszonych grzybów, papryki i z kiszonymi ogórkami. Zupę gotuję na wołowinie, pokrojonej na małe kawałeczki i obtoczonej w mące. Zupa gulaszowa jest mocno doprawiona aromatycznymi przyprawami, obfita w dobre składniki i bardzo pożywna, podana ze śmietaną, startym na tarce żółtym serem i posypana świeżym oregano.
500 g mięsa wołowego
2 pietruszki
3 marchewki
1/4 selera
1/2 pora
1 czerwona papryka
1/2 szklanki suszonych grzybów
2000 ml bulionu
2 ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonej gorczycy
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka cząbru
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczka suszonej szałwii
3 łyżki koncentratu pomidorowego
500 g kiszonych ogórków
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
sól
pieprz
1/2 szklanki śmietany
50 g żółtego sera
1/4 pęczka oregano
Mięso pokroić w paski i obtoczyć w mące. Warzywa i paprykę pokroić w kostkę W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilkę smażyć. Dolać bulion i dodać pokrojone warzywa oraz suszone grzyby, zupę zagotować. Całość gotować na małym ogniu, do czasu aż mięso i warzywa zmiękną. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz starte na grubej tarce ogórki kiszone, całość zagotować. Do zupy dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać ze startym żółtym serem oraz posiekanym oregano.
Oj dawno nie robiłam gulaszowej, ale jak robiłam to tylko z wołowiną :)
OdpowiedzUsuńI ja dawno nie robiłam;-)
OdpowiedzUsuń