codzienność

poniedziałek, 12 października 2015

wytrawne drożdżówki


Jesienna październikowa piekarnia Amber ma drożdżowy aromat za sprawą Aluchy, która wybrała do wspólnego pieczenia przepis na wytrawne drożdżówki z książki Elizy Mórawskiej "O chlebie". Drożdżówki są bardzo puszyste i maślane, a dzięki dodatkom bardzo aromatyczne. Te wspaniałe drożdżowe bułeczki dają szerokie pole do eksperymentowania ze smakami, składnikami i dodatkami. Można je upiec z różnymi gatunkami sera, oliwkami, suszonymi pomidorami, piórkami cebuli lub plasterkami gruszki, buraka i aromatyzować ziołami. Ja moje upiekłam z konfiturą z czerwonej cebuli z figami i serem pleśniowym z dodatkiem tymianku. 


15 g drożdży
400 g mąki pszennej
150 ml wody
50 g kremowego serka
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 jajko



Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, połączyć z wodą, serkiem, oliwą, solą i stopniowo wsypywać mąkę. Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Z kulek uformować placuszki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o kilkucentymetrowych odstępach. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki. Drożdżówki zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Posmarować roztrzepanym jajem i piec około 25 minut w 200º C.


  

12 komentarzy:

  1. Ładnie Ci urosły, a pomysł z figą bardzo pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Figowe, mniammmm.... pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale okrąglutkie!
    Z figami i cebulową konfiturą brzmią baaaardzo apetycznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, eleganckie dodatki wybrałaś. Podobają mi się bardzo :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy dobór składników, trafione w punkt- konfitura cebulowa (słodka i wytrawna) połączona z figą.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  6. Te z figami i konfiturą z cebuli musiały być pyszne:-) A jakie równiutkie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widzę Twoje bułeczki to się zastanawiam co mnie powstrzymało od kulinarnego szaleństwa. I te figii...WSPANIAŁE !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo kunsztowne dodatki, pysznie Ci się upiekły. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowite. Uwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię to połączenie :) Bułeczki piękne :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastycznie wyglądają te drożdżówki, super że wytrawne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham figi, bardzo mi sie podoba to połączenie. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect