Bardzo lekkie i pięknie pachnące curry z udek kurczaka i jabłkami, doprawione papryczką chilli, czosnkiem, cebulą i imbirem z dodatkiem anyżu, kory cynamonowej, kurkumy i kolendry. Przepyszny kurczak curry z jabłkami z przepisu Anny Olson, doskonale smakuje posypany posiekaną kolendrą, podany w towarzystwie ryżu jaśminowego.
8 udek z kurczaka
2 jabłka
5 pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 centymetr korzenia imbiru
1/2 papryczki chili
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu
1 kora cynamonowa
4 goździki
2 gwiazdki anyżu
sól
sok z limonki
2 jabłka
5 pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 centymetr korzenia imbiru
1/2 papryczki chili
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu
1 kora cynamonowa
4 goździki
2 gwiazdki anyżu
sól
sok z limonki
natka kolendry
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie przyprawy, chwilę smażyć, kiedy zaczną podskakiwać dodać posiekaną papryczkę chili, starty na tarce korzeń imbiru, zamieszać i smażyć przez kilka minut. Dodać drobno pokrojone cebulę, czosnek i kiedy całość będzie miękka, dodać rozdrobnione pomidory i gotować całość kilka minut. Dodać pokrojone na kawałki udka kurczaka i lekko doprawić solą do smaku, wmieszać pokrojone w kostkę jabłka, przykryć garnek pokrywką, zmniejszyć ogień i całość dusić około 20 minut, aż kurczak będzie gotowy. Jeśli sos za bardzo odparuje, dolać wody. Tuż przed podaniem wmieszać sok z limonki oraz posiekaną kolendrę, doprawić do smaku solą.
Bardzo ciekawy pomysł na curry :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZ jabłkami curry? Bardzo ciekawa jestem smaku;-)
OdpowiedzUsuń