W ramach akcji Regionalne Smaki zaproponowanej przez Renatę będziemy gotować i popularyzować potrawy z różnych regionów Polski. Na pierwszy ogień poszła zalewajka. Według źródła, zalewajka, to tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski, pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska. Dzięki swej prostocie zalewajka dotarła do Kielc, skąd na przełomie XIX i XX wieku wraz z migrującą ludnością pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim. W województwie podkarpackim jej źródeł dopatruje się w okolicach Krzeszowa. Z czasem powstało kilka odmian zupy. Kilka z nich zostało wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Na tej liście są zalewajka z zasmażką dla województwa łódzkiego, radomszczańska zalewajka, zalewajka świętokrzyska i zalewajka dla województwa podkarpackiego. Sposób przygotowania jest niezmienny, różnicą są składniki, w każdej ziemniaki gotuje się z przyprawami, a po ugotowaniu nie odlewa się z nich wody, następnym krokiem jest dodanie pozostałych składników i dalsze gotowanie. Zalewajka z grzybami ugotowana według rodzinnego przepisu Renaty, jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką.
500 ml żuru
6 ziemniaków
300 g grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
2250 ml wody
3 łyżki śmietany
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
sól
sól
pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać pokrojone na niewielkie kawałki grzyby, obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i dwie łyżeczki soli. Całość zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy usunąć cebulę. Do garnka wlać dokładnie wymieszany żur, dodać śmietanę, majeranek, przekrojone na pół ząbki czosnku. Zupę zagotować, zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem do każdego talerza zupy, dodać skwarki przygotowane z wędzonego boczku.
Zalewajka z grzybami na blogach:
Codziennik Kuchenny
Gotuj zdrowo! Guten Apetit!
Konwalie w kuchni
Kuchennymi Drzwiami
Fajna zalewajka, chociaż ja ostatnio z grzybami się nie lubię :(
OdpowiedzUsuńAż pachnie grzybami. Przesmaczna:)
OdpowiedzUsuńPycha! Muszę ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńNo proszę - Polszczyzna:) a więc grzyby. Pysznie!
OdpowiedzUsuńNo proszę - Polszczyzna:) a więc grzyby. Pysznie!
OdpowiedzUsuńJa też skorzystałam z przepisu Renaty i uważam,
OdpowiedzUsuńże przepysznie nam się ugotowała ta zalewajka!:)
Pozdrowienia!
Muszę koniecznie ją zrobić. Wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńSłuszna akcja!
OdpowiedzUsuńPyszna bardzo!
OdpowiedzUsuńDobre towarzystwo miałyśmy podczas gotowania .
Dziękuję.