codzienność

poniedziałek, 19 października 2015

zalewajka z grzybami


W ramach akcji Regionalne Smaki zaproponowanej przez Renatę będziemy gotować i popularyzować potrawy z różnych regionów Polski. Na pierwszy ogień poszła zalewajka. Według źródła, zalewajka, to tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski, pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi i Radomska. Dzięki swej prostocie zalewajka dotarła do Kielc, skąd na przełomie XIX i XX wieku wraz z migrującą ludnością pojawiła się w Zagłębiu Dąbrowskim. W województwie podkarpackim jej źródeł dopatruje się w okolicach Krzeszowa. Z czasem powstało kilka odmian zupy. Kilka z nich zostało wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych. Na tej liście są zalewajka z zasmażką dla województwa łódzkiego, radomszczańska zalewajka, zalewajka świętokrzyska i zalewajka dla województwa podkarpackiego. Sposób przygotowania jest niezmienny, różnicą są składniki, w każdej ziemniaki gotuje się z przyprawami, a po ugotowaniu nie odlewa się z nich wody, następnym krokiem jest dodanie pozostałych składników i dalsze gotowanie. Zalewajka z grzybami ugotowana według rodzinnego przepisu Renaty, jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką.


500 ml żuru
6 ziemniaków
300 g grzybów leśnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
2250 ml wody
3 łyżki śmietany
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego 
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać pokrojone na niewielkie kawałki grzyby, obraną i przekrojoną na pół cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i dwie łyżeczki soli. Całość zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy usunąć cebulę. Do garnka wlać dokładnie wymieszany żur, dodać śmietanę, majeranek, przekrojone na pół ząbki czosnku. Zupę zagotować, zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem do każdego talerza zupy, dodać skwarki przygotowane z wędzonego boczku.

9 komentarzy:

  1. Fajna zalewajka, chociaż ja ostatnio z grzybami się nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż pachnie grzybami. Przesmaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Muszę ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę - Polszczyzna:) a więc grzyby. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę - Polszczyzna:) a więc grzyby. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też skorzystałam z przepisu Renaty i uważam,
    że przepysznie nam się ugotowała ta zalewajka!:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie ją zrobić. Wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna bardzo!
    Dobre towarzystwo miałyśmy podczas gotowania .
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect