Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, idealna na zupy. Ulubiona, bardzo pożywna zupa z soczewicy, jest prosta i szybka do przygotowania, złożona z łatwo dostępnych składników. Talerz rozgrzewającej zupy przygotowanej według przepisu Garego Rhodes wspaniale poprawia nastrój.
175 g wędzonego boczku
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
175 g soczewicy
1000 ml bulionu
2 łyżki oleju
150 ml śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
175 g soczewicy
1000 ml bulionu
2 łyżki oleju
150 ml śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę smażyć. Dorzucić pokrojony w kostkę seler naciowy oraz marchew, smażyć na średnim ogniu do 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dosypać opłukaną soczewicę, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i dusić przez 45 minut, aż soczewica zmięknie, a wywar zgęstnieje. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.
Bardzo lubię soczewicowe zupy. I przypomniałaś mi, że gdzieś w czeluściach mojej spiżarnio-szuflady powinnam mieć torebkę z soczewicą
OdpowiedzUsuńPyszna i prosta. Lubię bardzo.:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy z soczewicy , wprawdzie u mnie zawsze one są raczej czysto roślinne , ale uwielbiam :) Kamilka doba mi sie skurczyła , kcia niedomagała i wiesz może jakiś leń jeszcze na dokładkę , buziaczki śle
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. Nie dodaję tylko boczku, ale czas to zmienić;-)
OdpowiedzUsuń