codzienność

niedziela, 28 lutego 2021

rolada makowa z kremem marakujowym


Rolada na bazie maku i białek, przełożona kremem marakujowym z mascarpone, składa się na pyszne ciasto. Ta elegancka rolada makowa z kremem marakujowym, jest łatwa do przygotowania i wspaniale smakuje, może umilić spotkania w gronie rodzinny i przy okazji zużyć białka pozostałe po karnawałowych smakołykach. 

12 białek
100 g maku
110 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 

W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier puder, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przy mniejszych obrotach miksera dodać do masy mak. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze 160º C i piec przez około 22 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.


5 marakui
125 g cukru
60 g masła
3 jajka
1/4 cytryny
500 g mascarpone

W garnku podgrzać masło, cukier, sok z cytryny oraz pulpę z marakui, często mieszając. W misce ubić jajka na puszystą pianę, cały czas ubijając dodać gorącą zawartość garnka, połączyć całość i przelać z powrotem do garnka. Masę ponownie podgrzać, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Krem przetrzeć przez sitko, ostudzić. W misce ubić mascarpone, dodać krem marakujowy i ubić. Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie wyłożyć 3/4 ilości kremu, zwinąć roladę, na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Roladę schłodzić przed podaniem, udekorować dowolnie.

4 komentarze:

  1. 12 białek? Toć to przepis dla kociary co robi im BARFa, ja co tydzień, w porywach dwa, mam pełen słój bialanek. A to ciasto jest przepiękne i wersja roladowa zawsze bardziej mnie nęci niż tortowa.
    Kamila nie wiesz ile wagowo by było tych 5 marakui? Bo widziałam w Lidlu pupę to bym poszła z kremem na skróty, chyba można co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, bardzo się cieszę, że pomysł na wykorzystanie tylu białek się Tobie podoba. A tej pulpy z marakui to tak będzie z 1/3 szklanki.
      Buziaki

      Usuń
    2. Dziękuję :) Buziaki

      Usuń
  2. Piękna rolada. Mogłabym się zaprosić?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect