Pączki na medal z konfiturą różaną i cytrynowym lukrem z przepisu z książki Michała Korkosza "Rozkoszne". Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, pączki wspaniale wyrastają, łatwo je smażyć i bardzo smakują.
450 g mąki pszennej
14 suchych drożdży
70 g cukru
180 ml mleka
60 g masła
2 jajka
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki rumu
450 g konfitury różanej
olej do smażenia
W misie miksera planetarnego z hakiem wymieszać mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Dodać letnie mleko, roztopione masło, jajka, żółtko i rum. Mieszać ze średnią prędkością przez 1 minutę, aż składniki się połączą. Wyrabiać z prędkością nieco większą, aż ciasto będzie miękkie i jedwabiste, około 8 minut. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej, aż podwoi objętość, na około 90 minut. Wyłożyć ciasto na blat obsypany mąką i podzielić ciasto na 14 części, a następnie uformować z nich kulki. Ułożyć pączki na blachach wysypanych mąką, zostawiając pomiędzy nimi miejsce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż będą pulchne i delikatne, około 30 minut. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Pączki nadziewać konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.
260 g cukru pudru
60 ml soku z cytryny
suszone płatki róż
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z sokiem z cytryny, a następnie maczać pączki w lukrze, dekorować płatkami róż.
oj na medal i to złoty :)
OdpowiedzUsuńBardzo przystojne pączusie. Z różą to moje ulubione.
OdpowiedzUsuń