Ciasto pomarańczowe z żurawiną i pistacjami, jest bardzo wilgotne i pięknie pachnie pomarańczami. Ciasto jest też bardzo szybkie do upieczenia, bo wystarczy tylko wymieszać składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. To pyszne ciasto upieczone na podstawie przepisu z Sally’s Baking Addiction długo utrzymuje świeżość.
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
160 g cukru
240 ml kefiru
80 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 pomarańczy
110 g żurawiny
65 g pistacji
W misce wymieszać jajko, cukier, kefir, olej, ekstrakt oraz skórkę startą z pomarańczy. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Dodać pokrojoną na części żurawinę, posiekane pistacje i wymieszać. Ciasto wyłożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
160 g cukru pudru
sok z 1/4 pomarańczy
Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.
Bossskie! Chyba upiekę. Mam wielką ochotę na tę kompozycję rozkosznych smaków.
OdpowiedzUsuńAmber, poleca, to ciasto jest wspaniałe, o tym czasie to moje ulubione połączenia, korzystam z dostawy cytrusów. Pozdrawiam
UsuńWspaniałe , takie ciasta z żurawiną to jest to co Alcia uwielbia, tylko skąd ty masz żurawinę?
OdpowiedzUsuńAluś, żurawina wspaniale przechowała mi się w lodówce od grudnia, więc teraz korzystam, pozdrawiam
UsuńA tak myślałam ,że masz własną, no cóż ja nie mam , bo nie pomyślałam o tym w grudniu
Usuń