Proste ucierane ciasto z dodatkiem ricotty, jest wilgotne i mięciutkie. Migdał i likier migdałowy nadają aromatu, a gruszki sprawiają, że ładnie wyglada. By upiec migdałowo - serowe ciasto z gruszkami, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
320 g mąki pszennej
4 jajka
160 g cukru
250 g ricotty
200 g masła
30 g mielonych migdałów
30 ml likieru migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 g płatków migdałowych
szczypta soli
3 gruszki
sok z 1/2 cytryny
cukier puder
Gruszki obrać, przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, ser, migdały, likier i wymieszać do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie rozłożyć gruszki, całość posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smakowite ciasto!
OdpowiedzUsuńGruszki i ricotta to ciekawe połączenie.
Amber, składniki znakomicie się komponują :)
UsuńPozdrawiam
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Kinga, jest smaczne, to fakt :)
UsuńPozdrawiam
Świetnie się prezentuje
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję :)
Usuń