Batoniki są mięciutkie, intensywnie kokosowe i oblaną słodką czekoladą. Do ich przygotowania używa się tylko czterech składników, w tym białek, które zostają po karnawałowych smakołykach. Batoniki kokosowe przygotowane na podstawie tego przepisu są wspaniałe i mają cudowny tropikalny smak.
4 białka
300 g wiórków kokosowych
250 g cukru
300 g czekolady
W garnku umieścić białka, cukier oraz kokos i całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa stanie się wyraźnie ciepła, ale nie gorąca. Garnek zdjąć z ognia. Z masy formować batoniki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 120° C i piec batoniki 20 minut. Batoniki ostudzić. Do miski włożyć posiekaną czekoladę, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę kąpieli wodnej. Batoniki zanurzać w czekoladzie, wyłożyć na papier i odstawić do stężenia.
Co za rozpustne słodkości!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się...
Świetne batoniki <3
OdpowiedzUsuńCzuję tę słodycz na końcu języka. Mmmm 😍
OdpowiedzUsuńAAaaaaaaaa Kamila kusicielka, ojej jakbym się poczęstowała choć jednym , oj
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że został dla mnie choć kawałek, bo to moje ulubione połączenie 😉
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Domowy kokosowo-czekoladowy baton. Przepyszny
OdpowiedzUsuń