codzienność

wtorek, 19 lutego 2019

batoniki kokosowe


Batoniki są mięciutkie, intensywnie kokosowe i oblaną słodką czekoladą. Do ich przygotowania używa się tylko czterech składników, w tym białek, które zostają po karnawałowych smakołykach. Batoniki kokosowe przygotowane na podstawie tego przepisu są wspaniałe i mają cudowny tropikalny smak. 


4 białka 
300 g wiórków kokosowych
250 g cukru
300 g czekolady
 
W garnku umieścić białka, cukier oraz kokos i całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa stanie się wyraźnie ciepła, ale nie gorąca. Garnek zdjąć z ognia. Z masy formować batoniki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 120° C i piec batoniki 20 minut. Batoniki ostudzić. Do miski włożyć posiekaną czekoladę, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę kąpieli wodnej. Batoniki zanurzać w czekoladzie, wyłożyć na papier i odstawić do stężenia. 

6 komentarzy:

  1. Co za rozpustne słodkości!
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję tę słodycz na końcu języka. Mmmm 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. AAaaaaaaaa Kamila kusicielka, ojej jakbym się poczęstowała choć jednym , oj

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieję, że został dla mnie choć kawałek, bo to moje ulubione połączenie 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł. Domowy kokosowo-czekoladowy baton. Przepyszny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.