Bulion z kurczakiem, grzybami i bok choy, to bardzo rozgrzewającą zupa, która wspaniale smakuje. By przygotować bulion można wykorzystać inne ulubione grzyby, a pierś kurczaka zastąpić mięsem z udek. Nieważne jakich składników się użyje zupa będzie bogata w smaku i skrywać będzie piękny aromat.
2 piersi kurczaka
2 główki bok choy
2 marchewki
1200 ml wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 g pieczarek
1 łodyga trawy cytrynowej
1 papryczka chili
5 centymetrów korzenia imbiru
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
250 g makaronu
1/4 pęczka kolendry
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, starty na tarce imbir, trawę cytrynową, pokrojone na kawałki piersi kurczaka i całość chwilę smażyć. Całość zalać wodą, dodać pokrojone na kawałki marchewki oraz papryczkę chili i gotować pod przykryciem około 30 minut. Do garnka dodać sos sojowy, ocet, pokrojone na kawałki pieczarki oraz pokrojoną kapustę i całość gotować 10 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawać w towarzystwie ugotowanego makaronu, posypane posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.