Babka ucierana z żurawiną, aromatyzowana skórką z pomarańczy, jest szybka do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, na oleju, z mąką ziemniaczaną, która sprawia, że ciasto jest mięciutkie i puchate. Babka z żurawiną, jest fanatycznym dodatkiem do kawy.
4 jajka
160 g cukru
220 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
sól
100 g żurawiny
cukier puder
Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, skórkę startą z pomarańczy i całość zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać do masy żurawinę. Masę przelać do formy keksowej wysmarowanej masłem. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Podawać posypaną cukrem pudrem.
Fajne babki to pieką pyszne babki,Aj bym się do Ciebie Kamilka na ta babka wybrała, oj wybrała
OdpowiedzUsuńAluś, zapraszam bardzo serdecznie :) Może kiedyś jeszcze uda się nam spotkać.
UsuńSuperowa ta babka:-)
OdpowiedzUsuńTakie babki jadałam w dzieciństwie - najczęściej cytrynowe i pomarańczowe.
OdpowiedzUsuńSentymentalne smaki!
Też bym wpadła na taki zestaw Babka + babka + kawa. :)))
OdpowiedzUsuń