codzienność

sobota, 16 lutego 2019

babka z żurawiną


Babka ucierana z żurawiną, aromatyzowana skórką z pomarańczy, jest szybka do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, na oleju, z mąką ziemniaczaną, która sprawia, że ciasto jest mięciutkie i puchate. Babka z żurawiną, jest fanatycznym dodatkiem do kawy.

4 jajka 
160 g cukru
220 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 pomarańczy
sól 
100 g żurawiny
cukier puder

Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, skórkę startą z pomarańczy i całość zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać do masy żurawinę. Masę przelać do formy keksowej wysmarowanej masłem. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 55 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Podawać posypaną cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Fajne babki to pieką pyszne babki,Aj bym się do Ciebie Kamilka na ta babka wybrała, oj wybrała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, zapraszam bardzo serdecznie :) Może kiedyś jeszcze uda się nam spotkać.

      Usuń
  2. Superowa ta babka:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie babki jadałam w dzieciństwie - najczęściej cytrynowe i pomarańczowe.
    Sentymentalne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bym wpadła na taki zestaw Babka + babka + kawa. :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.