codzienność

środa, 13 lutego 2019

czekoladki z żurawinowym ganache


Czekoladki z żurawinowym ganache są wspaniale i mogą być prezentem dla bliskiej osoby. Żurawinowe nadzienie, to połączenie soku ze śmietanką i białą czekoladą. Łatwo je przygotować, bardzo dobrze smakuje i ma piękny kolor. 


200 g białej czekolady
100 ml soku żurawinowego
50 g śmietany do ubijania

Do garnuszka wlać sok, dodać śmietanę i połamaną na kawałki czekoladę, całość podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i masa stanie się jedwabista. Odstawić do ostudzenia.


200 g czekolady

Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić żurawinowym ganache do 4/5 wysokości. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.

5 komentarzy:

  1. Ale fajne , takie sexy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, jeśli sexy, to tym bardziej idealne na walentynki :)

      Usuń
  2. Perfekcyjne :) Kamilo pięknie je wykonałaś. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Także ja również jestem wielką fanką wszystkiego co ma w sobie słodycz. W szczególności uwielbiam najróżniejsze ciasta oraz desery. Największym sukcesem było przygotowanie ciasta czekoladowego https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które oczywiście bardzo smakowało moim bliskim. Jestem pewna, iż główny składnik czyli czekolada ma na to bardzo duży wpływ.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.