Połączenie kremu kakaowego z gruszką i marakują w pysznym deserze. Kakaowy krem budyniowy, który łatwo przygotować, podany z miksem owocowym zatopionym w karmelu, smakuje wybornie. Deser kakaowy z marakują i gruszkami, inspirowany przepisem Jose Marechal z książki "Divine Chocolate Desserts", to doskonały deser nie tylko na zbliżające się święto zakochanych.
7 gruszek
3 marakuje
35 g cukru
sok z 1 cytryny
Gruszki obrać a następnie odciąć ich góry, skropić je sokiem z cytryny. Pozostałe części pokroić w kostkę. W garnku umieścić cukier, podgrzewać, nie mieszając, do momentu roztopienia się cukru i otrzymania jasnobursztynowego karmelu. Dodać gruszki i smażyć je około 10 minut. Do gruszek dodać miąższ z marakui, całość smażyć do osiągnięcia konsystencji dżemu, około 15 minut. Dżem ostudzić.
350 ml mleka
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody
4 żółtka
100 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
W miseczce rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem, mąką i kakao, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Krem zestawić z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Krem ostudzić. W szklankach umieścić dżem gruszkowo - marakujowy, rozłożyć krem kakaowy, a na górę wetknąć góry z gruszek. Deser schłodzić w lodówce.
w tych słoiczkach i z tymi owocami wygląda mega pysznie
OdpowiedzUsuńAluś, i są bo zniknęły bardzo szybko :)
UsuńMarakuja i gruszka - bardzo egzotyczne połączenie!
OdpowiedzUsuńJestem na tak.
Amber, Ty wiesz co dobre :) Pozdrawiam
UsuńNa krem budyniowy dwa razy zapraszać mnie nie trzeba!:)
OdpowiedzUsuńMagda, wiem ale i tak zapraszam :) Buziole!
Usuń