Pielmieni, to potrawa kuchni rosyjskiej, zadomowiona w kuchni polskiej, zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego. Słowo pielmiań, oznacza chlebowe ucho, i rzeczywistości pielmienie je przypominają. Ciasto na pielmienie najczęściej wyrabia się z samej mąki i wody. Farsz do pielmieni robi się najczęściej z surowego mielonego mięsa z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw, a gotuje w wywarze z jarzyn lub w osolonej wodzie. Ja przygotowałam pielmieni w mięsem kaczki i gotowałam w rosole. Pielmieni z kaczką w rosole, dobrze smakują i rozgrzewają w mroźny dzień. Części kaczki i warzywa z rosołu można wykorzystać, by przygotować inną pyszną zupę.
2000 ml wody
500 g mięsa z kaczki
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
sól
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Do garnka włożyć mięso, zalać wodą, doprawić solą, dodać pieprz ziarnisty, całość zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować wywar. Zmniejszyć ogień i całość delikatnie gotować około godziny. Po tym czasie dodać obrane warzywa i całość gotować, aż warzywa zmiękną. Rosół przecedzić do innego garnka.
350 g mięsa z kaczki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Składniki nadzienia zmielić, doprawić solą oraz pieprzem.
250 g mąki pszennej
125 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 pęczka natki pietruszki
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść nadzienie i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. Do gorącego rosołu wkładać pielmieni, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pielmieni podawać w rosole, posypane natką pietruszki.
Kocham!
OdpowiedzUsuńZjadłabym całą porcję z rozkoszą...
Amber, zniknęły szybko :)
UsuńZ kaczką nigdy nie jadłam. Musiały smakować wybornie. Pracowałam kiedyś z panią z Kirgizji i ona nauczyła nas jeść pielmieni z musztardą i octem;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, muszę spróbować a jakie miały nadzienie? Pozdrawiam
Usuń