codzienność

czwartek, 7 lutego 2019

pielmieni z kaczką w rosole


Pielmieni, to potrawa kuchni rosyjskiej, zadomowiona w kuchni polskiej, zwłaszcza na terenach dawnego zaboru rosyjskiego. Słowo pielmiań, oznacza chlebowe ucho, i rzeczywistości pielmienie je przypominają. Ciasto na pielmienie najczęściej wyrabia się z samej mąki i wody. Farsz do pielmieni robi się najczęściej z surowego mielonego mięsa z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw, a gotuje w wywarze z jarzyn lub w osolonej wodzie. Ja przygotowałam pielmieni w mięsem kaczki i gotowałam w rosole. Pielmieni z kaczką w rosole, dobrze smakują i rozgrzewają w mroźny dzień. Części kaczki i warzywa z rosołu można wykorzystać, by przygotować inną pyszną zupę.

2000 ml wody
500 g mięsa z kaczki
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
sól
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

Do garnka włożyć mięso, zalać wodą, doprawić solą, dodać pieprz ziarnisty, całość zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i zszumować wywar. Zmniejszyć ogień i całość delikatnie gotować około godziny. Po tym czasie dodać obrane warzywa i całość gotować, aż warzywa zmiękną. Rosół przecedzić do innego garnka.   


350 g mięsa z kaczki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Składniki nadzienia zmielić, doprawić solą oraz pieprzem.

250 g mąki pszennej
125 ml wody
1/2 łyżeczki soli 
1/2 pęczka natki pietruszki

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować cienko na blacie posypanym mąką i szklanką wykrawać kółka. Na każdym kłaść nadzienie i składać w półksiężyce, a następnie zlepiać końce formując pierożki. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką. Do gorącego rosołu wkładać pielmieni, po wypłynięciu gotować jeszcze chwilkę. Pielmieni podawać w rosole, posypane natką pietruszki.  

4 komentarze:

  1. Kocham!
    Zjadłabym całą porcję z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaczką nigdy nie jadłam. Musiały smakować wybornie. Pracowałam kiedyś z panią z Kirgizji i ona nauczyła nas jeść pielmieni z musztardą i octem;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, muszę spróbować a jakie miały nadzienie? Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect