Jabłka w karmelu, to jedna z ulubionych przekąsek dzieci, to także tradycyjny smakołyk podawany na Halloween. Jabłka w karmelu wspaniale smakować będą też podane w zimowy i mroźny wieczór, przygotować można je też na karnawałowe przyjęcie. Jabłka w karmelu przygotowane na podstawie przepisu Marthy Stewart wspaniale smakują, choć trudno je zjeść.
10 jabłek
300 g cukru
80 ml śmietany kremówki
W rondlu podgrzać cukier na średnim ogniu, co jakiś czas potrząsać rondlem lub mieszać łyżką. Kiedy cały cukier się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru ostrożnie wlać śmietanę i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Każde jabłko zanurzać w karmelu, pozwolić nadmiarowi karmelu ścieknąć i odkładać jabłka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do zastygnięcia. Jabłka należy zjeść w dniu przygotowania.
Coś pięknego , magicznego , a te maleńkie jabłuszka jakoś tak mi miękko robią na sercu :)
OdpowiedzUsuńAluś, rzeczywiście uroczo wyglądają i łatwo je zjeść :)
Usuńbo maleńkie :)
UsuńWyglądają bardzo atrakcyjnie, ale kto zje temu chwała!
OdpowiedzUsuńKiedyś je robiła moja Koleżanka i robiliśmy zakłady kto ile zje...
Amber, łatwo rzeczywiście nie było, ale i tak warto :) Pozdrawiam
UsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, były ozdobą stołu hihihi. Pozdrawiam
UsuńJak z bajki:-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyglądają idealnie i zastanawiam się tylko czy przypadkiem dla mnie nie byłyby za słodkie. Sam karmel jest słodki, ale z kwaskowym smakiem jabłka faktycznie takie przełamanie smaków może być niezłe. Ja chętnie także robię przepisy z porad https://basiazsercem.pl/ ponieważ jak dla mnie jest to miejsce idealne.
OdpowiedzUsuń