Bułki pszenne z biboszem umilają czas w listopadowej piekarni Amber, bułki zaproponowała Agnieszka, a przepis pochodzi z Ploetzblog. Bibosz, to w terminologii piekarskiej, zaparka z gorącej wody i czerstwego chleba. Bułki są bardzo szybkie do przygotowania, mają miękkie wnętrze, chrupiącą skórkę i pasują do wszystkich dodatków.
12 g mąki żytniej razowej
12 g suchego chleba
80 g wody
9 g soli
W misce wymieszać starty suchy chleb, mąkę, sól oraz wrzącą wodę, odstawić na 5 minut do napęcznienia.
cały bibosz
350 g mąki pszennej
20 g mąki orkiszowej razowej
190 wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka miodu
20 g oliwy
Do miski z biboszem dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, wyrabiać ciasto około 10 minut. Odstawić do wyrastania na 120 minut, składając ciasto co 30 minut. Następnie ciasto delikatnie przełożyć na omączony blat, podzielić na 8 części i uformować podłużne bułki. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 240° C i piec przez około 18 minut.
Bułki pszenne z biboszem na blogach:
fajne te bułki u ciebie Kamila,śliczne, wyrośnięte
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci się udały.
Do następnego upieczenia!
Cudne!
OdpowiedzUsuńCudne te Twoje bułeczki:-) Moje tak pięknie się nie upiekły i nie były takie puchate;-)Ale smakowały bardzo.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekły, wspaniale wyrośnięte i równiutkie.
OdpowiedzUsuńCudniaste! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Do następnego pieczenia!
OdpowiedzUsuńPiękne bułki Kamilo, do następnego wypiekania :-)
OdpowiedzUsuń